четвъртък, 10 декември 2020 г.

Безбожникът в мен

Текст 
М. Д. Милев 

(Съчинения по време на пандемия)   


        Доколкото  общата ми култура ми е научила и просветила за религиите и вярванията в тях, били те политеични или монотеични, в крайна сметка ми е  изградила като неверник.  

     Знайно е, че във всички вероизповедания, още от далечни времена, хората са се молили на боговете, за да им се случи нещо добро, или  да избегнат задаващо се зло. И са пренасяли жертви за това. 

   В християнството се внушава, че човек по рождение е грешен и е съгрешил пред един-единствен бог, пред който до края на живота си трябва да е със събрани молитвено ръце и да проси опрощаване на греховете.


Поставен е в една постоянна зависимост и подчиненост, с чувство на слуга, на ,,раб божий". Точно това безпрекословно послушание, примиренчество и раболепие на християните е преобърнала вековно практикуваната езическа вяра на римските управници към новата вяра, която доскоро е била гонена и разпната на кръст. Усетели са, че само така, с безусловното преклонение в един Бог на небето и в един Господар на земята, може много по-лесно да се манипулира и управлява простолюдието и тълпата. 

    Приемам, че вярата ни е съхранила исторически. Наистина,   когато човек очаква, че съществува висша божествена сила, която да му помогне в тежка ситуация, да му подаде ръка, когато е паднал, да го изведе на спасителния бряг, когато е потънал, до голяма степен е полезно, дотолкова, че той има упование и надежда, запазвайки и предпазвайки най-малкото духа си, а от там и получаващ вътрешна сила, с която да преодолее ситуацията. Но с такава позиция на вечно коленичил, на виновен априори, че си се появил в грях на този свят, а не в любов, аз не мога да се съглася и да я приема като мое верую. 

    Сега, вероятно, ревностният християнин ще каже, че дяволът се е вселил в мен и че, ако не се моли за ,,спасението" ми, ще попадна в ада, а може би и в .... казана. Не зная как днес може да се вярва, че има рай и ад, ангели и дяволи, да не споменаваме за категоричните разминавания между вярващите християни, били те католици, протестанти, православни, евангелисти, съботяни и какви ли още не, които едни други се анатемосват в името на един и същи бог. Тежко и горко на Всевишния, когато трябва да отсъди кой е крив, кой е прав между тези му чада!

   Много мастило е похабено, много листи са изписани за и против вярата. Всеки застава зад своето светоусещане за Бога. За себе си мога да заявя: изповядвам в пълна мяра Ботевия бог: ,,... Не ти, що си в небесата, а ти, що си в мене, боже, мен в сърцето и в душата... ".


вторник, 24 ноември 2020 г.

Коронясването

 

Текст 
М. Д. Милев 

(Съчинения по време на пандемия)  

 

       Беше 15 ноември, неделя. От сутринта се познаваше, че деня щеше да бъде слънчев и приятен така, както бяха ноемврийските дни до сега. 
       Нормално, заради меката есен, все още не отоплявахме жилището, освен това не ползвах и пижама за сън. Но с нещо се различаваше сякаш изминалата вечер, като че ли завивките бяха по-студени и въпреки, че ги придърпвах и подпъхвах, все отнякъде проникваше неприятна хладина.
        От предния ден бях оставил купената прясна риба за изчистване и рано, рано се захванах на чешмата да кормя. Но студено. За пръв път щракнах копчето на духалката – вентилаторната  ел. печка, на първа степен. Свърших си работата. От водата ръцете ми бяха на кочан.
          Полегнал съм и унесено слушам по ,,Хоризонт" на какво дередже е държавата ни от сграбчилата ни пандемия. Лошо. Вече не се говори за модерните ,,клъстери". Всичко е пламнало. Първите мъже и жени на Републиката ,,коронясани". А те уж трябваше да дават пример, как трябва да се пази стадото им от коварния вирус. Но не би!
           Бутам се по челото. Гори. Слагам трескаво електронното термометърче. 38,8°С. Много не вярвам на електронните, било апарати за мерене на кръвно или термометри, щото едните в цифров вид приравняват налягане  в милиметри живачен стълб, а другите преработват ел. сигнала от термодвойка пак да отговаря дигитално на скалата на живачния термометър. Затова грабнах живачния. Недостатъка му е трудното отчитане на сребърната  лентичка по тънката капилярна стъклена тръбичка. Грешка обаче няма: 38,8°С.
         – Жена ми, – викам. – Я виж при теб какво става. – Мерим: 37,7°С.
         Те това е то. И двамата нещо ни гризе от вътре. Организмът  ни се е мобилизирал и се бори с нашественика, какъвто да е той, като го загрява и претопля, повишавайки си температурата. А за да разберем какъв е и кой е врагът трябва тест. Звъним до близката аптека.
         – Извинете, разполагате ли с антигенни тестове за Ковид 19?
         – В момента нямаме, но утре са ни обещали доставка. Да ви запазим ли?
         – Разбира се – отговарям и си давам данните.
        Тестът достатъчно умно е направен и само за няколко минути отчете резултата. Появиха се и двете ленти: контролната С и  тестовата Т. И двете зачервени ,,яко" – както казваше един генерал. Категорично, без капка съмнение, даже без жалостно ни се показва: ние и двамата сме заразени с корона вируса!

        Откакто се заговори в края на февруари, че новата ,,чума" дошла от далечен Китай напада старата Европа и че в северната част на Италия болниците са претъпкани чак в коридорите с натъркаляни едва дишащи нещастници, взехме да се ослушваме. Ами ако тоя гаден вирус довтаса и при нас? Даже нашият бащица, премиерът, една сутрин, облян в тревожност сподели, че сън  не го лови, заради липса на чували, а и всички от побратимите ни от евро съюза си траят и не дават чували. Горкичкия! Съжалих го. И неговата не е лесна, ама нейсе.  Отчаянието обхвана разбира се и нас – целокупното българско стадо. И страх, страх от чувалите, които започнаха някак си да се навират в подсъзнанието ни... А ние сме хора на възраст, любимците, най-предпочитаните на вирусът пациенти, според както сочат оскъдните сведения от направените проучвания?!   И се започна една одисея, веднага след женския 8 мартенски празник. Децата ни пазаруват и слагат торбите пред вратата. Гледаме се през терасата и си махаме с ръце. Жалка работа!
         След време обстановката се поуспокои някак си. Но до магазина, ако отидем – стриктно по правилата: зелени коридори, маски, трите Д-та и прочие. С влизането в къщи всичко се мие и дезинфекцира, от ръцете, от ключовете, с които сме врати отваряли, до продуктите за хладилника. Даже си скапахме камерите на GSM-те от пръскането с дезинфекционен спирт. В бръснарница забравих да влизам, да не би да ми се лепне нещо по главата. Косата ми стигна до раменете, но си трая. Чакам падане на карантината.
         Чакам, чакам и ето, че дочаках 15 ноември, рошав, неугледен, с дълга до раменете коса, но не опазил се от това, заради което не влизах при берберина, заради което не се срещахме с децата си, заради което си разраних ръцете от сапуни, дезинфектанти и какво ли още не. Ето че тая натаралежена  молекула ни намери, въпреки всичките ни хитринки. И как стана това, като маските ги сваляхме едва ли не  преди да прекрачим прага на къщата си? А и по изключение, много рядко си показвахме носа навън.

          На етажа, на който живеем, делим едно късо коридорче с нашите съседи:  тихо и скромно семейство от двама симпатични  работливи младежи. Още след като се заселихме тук, през лятото на далечната 1979 година, ни правеше впечатление, че в дъното на коридорчето там, където беше входната врата за апартамента ни, се задържаха всички аромати, от гозбите примерно, на живеещите под нас. Липсваше възможност този затворен обем на коридора да се проветри, освен ако не отворим вратата на апартамента, за да се образува течение.

        Днес е 24 ноември.
        По вайбера  получавам съобщение: ,,Добро утро. Да ви кажем, че сме болни. Самоизолирахме се и се лекуваме в къщи. Справяме се засега."
       Ех, това късо коридорче, в което бяхме врата до врата със съседите, откъдето бе изпратено съобщението! Младият мъж работеше във фирма,  предоставила му бус, за да изпълнява ежедневните си задължения, т. е. да извършва транспортни услуги, обикаляйки разни обекти и срещайки се с клиенти на фирмата. С това бусче вероятно е била транспортирана рошавата молекула до нашето коридорче. Зная ли? Все пак, ако греша в голите си предположения – да ми прощават комшиите!
         Прав ще излезе Мангъров. Отърване от вируса няма. Така или иначе, казва, всеки ще се срещне с него, или най-малкото 80 % от народонаселението. Ето и ние сме вече десети ден статистически в тези проценти, за добро ли, за зло ли...                                                                             

     Това дългото в ръцете ми са лекарствата, които гълтам с шепи, а текстът ,,Пуф" са бъдещите ми  намерения спрямо червения натрапник!


събота, 12 септември 2020 г.

Без да ставаме от стола



Текст 
М. Д. Милев 
(Съчинения по време на пандемия)   


Гласът ми стигна надалече
зрението – също.
Ти можеш да ме чуеш вече,
а аз да те зърна в къщи.

Общуваме със смартфона,
без да ставаме от стола,
между двата континента,
с  връзката по интернета.

Както тръгнал е прогреса,
дали ще можем с есемеса,
освен съобщения кратки, 
да пращаме и дребни сладки?

Или, като  гледам те в екрана,
да мога ръцете ти да хвана
и  чудото да стане явно,
а не лъжливо, виртуално.




петък, 11 септември 2020 г.

Ода за камъка



Текст и 3D  модел

М. Д. Милев 

(Съчинения по време на пандемия)   
           
          На моите вехти къщи

От лоното на земята
нажежена лава
изригна гръмовно.
Там от пяната роди се
скала твърда и огромна.

С взрив ужасен, гръмко
от гръдта й нейна
се откърти Ти – жилава отломка.
Дялаха Те, къртиха Те
чукове и длета челични,
форма да добиеш
що-годе прилична.

Кола волска
и мъже силни, яки
в каменоломна
спряха:
    – Виж Този!
За ъгъла става!
Чифт ръце тогава
напънаха мишци
и в колата волска
тежко Ти качи се.

На дувара до портата
в ъгъла зазидан беше.
С чудната си форма
стобора красеше.
На сватби, на кръщенки
в къщата – обител,
там от високо
беше им свидетел.

Черковната камбана
три пъти удари.
Сърцата що чули
звъна й от далеко
свиват се тревожно.
Знайно е от века:
клепалото щом затрака
вестява, че една душа грешна
в небитието се отправя.
И че портата след някой
за последно хлопва и затваря*.


Къща стара опустява.
Няма глъчка, няма врява,
няма песен тука.
Само глас на кукувица
жално ще закука.
С бурени и храсти
дворът е обрасъл.
Портата  без панти
вятърът подхваща,
наляво, надясно
скърца и разклаща.
Дъждове, градушки,
виелици снежни
зида камен разрушават.
Всичко що било е
здраво не оставят...

Камъкът от зида горе
на земята паднал е изхлузен.
Огромен и самотен, жалък –
на никому  за нищо вече е ненужен...

                  *        Традиция беше на село да се бие черковната камбана за

починал човек. Ако последователно два пъти зазвъни, след което следва пауза и това се повтари в продължение на около 15 - 20 минути, означава, че се е споминала жена, ако три пъти  удари – значи е мъж.

      Камбанарията, където бе закачена камбаната се извисяваше високо, така че звука й да се чува надалеч.


И тогава съселяните се питаха едни други коя или кой е напуснал белия свят. От уста на уста само след половин час цялото село знаеше в коя къща се е случило нещастието. Жени с черни забрадки, с китка цвете и бръшлян тръгваха към опечаления дом, за да изпратят чрез покойника, когато душата му отиде на онзи свят, заръки към техните преселили се там близки. После палеха свещичка за Бог да прости.

 



      

    




понеделник, 11 май 2020 г.

Години



Текст 
М. Д. Милев 
(Съчинения по време на пандемия)


Ех, Години, до днес що бяхте,
защо се вий не спряхте?
Защо все тичате неспирно?
Що ли не стояхте мирни?
Как искаме, как желаем,
онова време тъй омайно,
отново някак да се върне,
майчински да ни то прегърне
и като заслужена награда
да ни остави все тъй млади!
Но Години, наши, мили,
от както сме се ний родили,
от както малчугани бяхме,
и когато палаво растяхме,
когато нежно се обичахме
и в любов вярна вричахме,
когато се множихме
и с челяд дребна се сдобихме –
все щастливи с Вас бяхме!
Няма как Години, наши,
да не вдигнем за Вас чаши!
Не, от Вас не се отричаме,
скъпи сте ни и Ви обичаме!








вторник, 14 април 2020 г.

МИЛА


Текст и илюстрации
М. Д. Милев 
(Съчинения по време на пандемия)

Толкова гледката ме провокира,
та на часа захванах, без да спирам,
да запиша в рими моята възхита
от снимката, която гледайки, изпитах.

То звезда от Холивуд да беше,
принцеса Мидълтън* да беше,
но не – Наоми Кембъл** там стоеше!
С цвят на шоколад е нейната козинка,
повече  брюнетка,  по-малко блондинка,
фигура помпозна, стойка грациозна,
уши устремени, очи кадифени.




Чистокръвна  немкиня, овчарка баварска,
нека да го кажем: коренът й е кралски –
това е наща Мила, с хубост на газела,
на близки и съседи акълите е взела.
А пък е хитруша, все чака да я решеш,
вратле ще повдигне, гушка да почешеш.
Главицата залага да погалиш нежно
и ще те подуши с муцуната си влажна.
Умница е голяма, не можеш я измами!
Всичко тя усеща, при нея грешка няма!
Ако нещо скриеш – на часа ще го открие, 
дали ще е бисквитка или мръвчица от гъска***, 
щом ги тя намери, сладко ще ги схруска.
Тук пък на чардака, тя за фото чака,
излегната по коремче с приятелче еленче.

Ето, вижте:
Взор за снимка са вперили двечките
към асмалъка, цветята и пътечките.

      Катрин Елизабет Мидълтън популярна преди брака си като Кейт Мидълтън, е съпруга на внука на кралица Елизабет II, принц Уилям, вероятна бъдеща кралица.
        ** Наоми Кембъл е британски топ модел от ямайски произход. През 1991 г. е обявена за една от 50-те най-красиви жени на света. 
        *** Акцентът е върху деликатеси от сварени патешки крилца и шийки, и лакомства във вид на бисквитки.


          MILLA

The sight before me, a vision so grand,
Inspired my pen, at my command,
To capture in verse, the delight I behold,
In a photograph's story, both new and old.

A Hollywood star, she could have been,
A Middleton* princess, a royal scene,
But no, it's Naomi Campbell**, standing tall,
With chocolate fur, a brunette's call.

A figure so poised, a grace so fine,
Ears perked up, eyes like velvet shine.


A purebred German, a Bavarian heart,
Her lineage regal, a noble art,
Our Millla, the beauty, a gazelle's grace,
Capturing the gaze of all in her space.

A clever one she, always seeking a scratch,
A tilt of her head, a gentle patch.
Her head offered forth, for a tender caress,
A wet muzzle nuzzle, a moment's bliss.

A wise one she is, no trick can deceive,
Her senses are sharp, her instincts believe.
A hidden treat, she'll swiftly uncover,
A biscuit or morsel, a goose's*** lover.

With a sweet chomp, she'll devour her find,
A pose on the porch, a picture in mind.
See there, the two, their gaze so keen,
Towards the vines, flowers, a path serene.

         * Catherine Elizabeth Middleton, popularly known before her marriage as Kate Middleton, is the wife of Queen Elizabeth II's grandson, Prince William, a likely future Queen.
         ** Naomi Campbell is a British top model of Jamaican descent. In 1991, she was named one of the 50 most beautiful women in the world. 
         *** The emphasis is on delicacies of boiled duck wings and necks, and treats in the form of cookies.



петък, 20 март 2020 г.

Песен за Въжето



Текст 
М. Д. Милев 
(Съчинения по време на пандемия)   


ТИ примка Си
на бесилка страшна!
Колко ли живота
на съдби злощастни
смразяващо, без жал,
от гърло ТИ изтръгна
публично, пред народа
там, на ешафода?!
На палача инструмент!
С ТЕБ тоя слуга низши
трябва да изпълни
заповеди с висше
на сатрапи – велможи,
натрапили
законите си безбожи.

С ТЕБ злодеи жестоки
крака и ръце връзват
на нещастник грешен,
от тях обречен
на мъчения ужасни,
за деяния негови, неясни.

ТИ спасяваш 
в пустошта животи.
Мях от яре спущаш
в геран дълбоки,
някъде в пустинята дива.
Глътки животворни
жадно керванът  попива
и отново тръгва той
в огнения зной
през пясъци безбродни.

С ТЕБ грации, богини,
момичета ,,златни"
света покоряват.
С ТЕБ ,,Чинари" играят
хоро вито –
танец страховити!
С ТЕБ венец  даряват
на рода ни в прослава!

С ТЕБ камбани от бронз ляти
звънват в такта хороводен 
и разнасят новината,
че е празник всенароден,
че родил се синът божи.

И когато, някак си незнайно,
кола някъде се счупи,
ТИ я теглиш и влачиш.
Или когато случайно
пропадне в яма,
пак дърпаш я и вадиш!

А ето, на двора гюрултия
от дечица насъбрани:
с пъстрички премяни
момиченца, момченца
с ТЕБ скачат
и играят ,,на въженце".


вторник, 17 март 2020 г.

КОВИД 19


Текст и илюстрации 
М. Д. Милев 
(Съчинения по време на пандемия)


По време на китайската Нова година опасен нашественик нападна човечеството и го покори по всички географски ширини. Щото човеците не разполагаха с подходящо отбранително оръжие.

Разкиха се  Маца бяла,
та уплаши орда цяла
от котараци черни,
лудетини безмерни,
гушнали се под юргана,
метнат на дивана.



Разбягаха се подивели,
такъв вирус не видели!
Кой на ляво, кой на дясно
заскачаха лудо, бясно.
За секунда тупурдия
и без много гюрултия,
всеки притаи се,
по единично скри се,
без да мърда, без да шава,
за да не се заразява –
на метър-два разстояние,
според здравни предписания...